Wond- en spataderzorg
De meeste spataderbehandelingen worden gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.
Veel mensen denken dat spataderbehandelingen niet vergoed worden. Meestal is dit echter wel het geval!
Spataderproblemen komen veelvuldig voor. Veel mensen hebben spataders, maar zoeken daarbij geen medische hulp, omdat de spataders niet altijd klachten geven.
Ongeveer 10% van alle vrouwen lijdt aan spataders, tegen 2% van alle mannen. Spataders komen met name voorbij vrouwen, tijdens de zwangerschap, na een trombosebeen, bij mensen met staand dan wel stilzittend werk en bij mensen met overgewicht. Spataders worden met name bij oudere mensen gezien.
Spataders worden varices genoemd en zijn kronkelige, onder de huid gelegen, verwijde aderen.
In de benen moet het zuurstofarme bloed vanuit de tenen via de aderen tegen de zwaartekracht in, omhoogstromen terug naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, zitten er kleppen in de aderen. Spataderen worden onder andere veroorzaakt door het niet goed meer functioneren van deze kleppen. Als de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen.
Spataders kunnen velerlei klachten geven, zoals:
- oedeem, vocht in de benen
- kuitkrampen
- moe en/of zwaar gevoel in de benen
- wonden van het been
- pijn in het been
- bruine verkleuring in het onderbeen
- gevoel alsof er mieren over de huid lopen
- rusteloze benen
- strak gevoel van het been
- eczeem van het onderbeen
- jeuk aan het onderbeen
Belangrijk is dat er eerst goed wordt nagekeken of, en zo ja waar, de lekkages zich in het been bevinden. Daarom zal er met een duplexapparaat (combinatie van beeld en geluidsgolven) worden gekeken naar het diepe en oppervlakkige aderstelsel in het been. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
Afhankelijk waar de lekkage zich bevindt, kan een behandeling plaatsvinden.